Håkan Hellström liveNär det är många som vill ha någonting, och tillgången är begränsad, då ser bedragarna sin chans. Därför gäller det att vara på sin vakt när man är på jakt efter biljetter till ett evenemang. Många vill ha dina pengar, och det är inte säkert att de kommer att ge dig något i utbyte.

I oktober 2015 skrev Göteborgs-Posten att det fanns biljetter till Håkan Hellströms konsert att köpa. Kruxet var bara att biljetterna inte hade släppts ännu, men enligt försäljarna skulle detta gå att ordna. Priserna för att på detta sätt ”förhandsboka” biljetter var betydligt högre än vad biljetterna skulle säljas för när de väl släpptes.

Håkan Hellström är en oerhört populär artist, inte minst i sin hemstad Göteborg. De som säljer andrahandsbiljetter på detta sätt vill slå mynt av denna popularitet. I våra grannländer är det inte tillåtet att sälja vidare konsertbiljetter på det här sättet, men i Sverige finns det inga ambitioner att ändra lagstiftningen.

Köp från rätt ställe

Om det rör sig om större artister, som Håkan Hellström, säljs biljetterna av Live Nation, Ticketmaster, Eventim, AXS eller Biljettforum. Ibland länkar också något av dessa företag till återförsäljaren. Hittar du någon annan som säger sig sälja biljetter, ignorera dem. De driver ofta upp priserna rejält: när Bruce Springsteens ståplatsbiljetter på Ullevi hade sålt slut fanns de att köpa på andra sajter för mer än fem gånger så mycket.

Har du inte fått någon biljett är det lätt att bli desperat, och börja leta efter biljetter till ockerpriser på Blocket eller Tradera. Men ha is i magen. Stöd inte de som säljer biljetter till alldeles för höga priser. En del av de som har köpt biljett kommer att få förhinder, och sälja sina biljetter. Förhoppningsvis kan du göra ett fynd då, även om du får räkna med att betala lite mer än vad biljetten ursprungligen kostade.