Att få biljetter till ett populärt arrangemang är inte alltid lätt. Men det finns vissa knep man kan ta till. Och det finns också saker som man bör undvika att göra.

När ett arrangemang är riktigt populärt, vare sig det är en konsert, ett sportevenemang eller något annat, finns det en risk att biljetterna säljer slut snabbt. Men det finns knep man kan ta till för att öka sina chanser att få en biljett eller rent av flera.

De stora arenorna utannonserar sina konserter långt i förväg, ofta långt innan biljetterna har släppts. Håll koll både på arenornas sajter, och på deras facebooksidor. Följ dem gärna i så många sociala medier som möjligt. Följ också konsertarrangörer och biljettförsäljare i sociala medier. Det minskar risken att du missar något viktigt betydligt. Om man inte gillar sociala medier kan man istället skriva upp sig på deras mejlinglistor. Tänk bara på att verkligen kolla mejlen, och se till att de inte hamnar i din skräpkorg.Bruce "Bossen" Springsteen

Populära konserter som Bruce Springsteen och Håkan Hellström säljer slut snabbt, så när biljetterna släppt, köp med en gång. När man väl har biljetterna i hand, eller kanske snarare i sin inkorg, kan man börja fundera på hur man ska ordna boende, fixa barnvakt etc.

Utnyttja möjligheten till förköp på olika sätt. Det är inte helt ovanligt att företag ordnar speciella deals för sina kunder, så att en mindre andel av biljetterna kan köpa exklusivt av dem. American Express gör detta ibland, så skaffa ett sådant kort om du har råd. Artister släpper ibland biljetter exklusivt till medlemmarna i sin fanclub, och detsamma gäller idrottsklubbar, som ibland släpper biljetter till de som är medlemmar i föreningen. Det kan också löna sig att ha årskort på arenan där arrangemanget kommer att äga rum.

Köa

Även om det idag är smidigt att köpa biljetter på nätet, och det är ovanligt att servrarna kraschar, kan man tjäna på att ställa sig och köa till ett biljettombud om man har möjlighet. Vill man helgardera kan man ta med sig datorn och stå i en virtuell kö samtidigt som man står i den fysiska kön. Att köa på detta sätt är dessutom oftast en trevlig upplevelse, eftersom man står med likasinnade.

Oavsett om du står i en internetkö samtidigt som du står i den fysiska kön, eller bara köar via datorn, tänk på det här:

  • Surfa in på sidan minst en halvtimme innan biljetterna släpps, så att du kan förbereda dig.
  • Logga in om du har ett konto, annars: skaffa ett konto.
  • Hos vissa biljettförsäljare går det att fylla i kortuppgifterna i förväg. Gör det om det går.
  • Klicka inte på uppdatera. Sidan uppdateras automatiskt.
  • Se till att du vet vad du vill ha i förväg. Stålats eller sittplats? Vill du och dina kompisar sitta tillsammans? Vad är det högsta priset du kan tänka dig att betala?

Om du inte hittar biljetten du vill ha, ha lite tålamod. Den kan dyka upp. Ge det minst en timme. Ibland kan man inte köpa flera biljetter på en gång, men det går bra att köpa en i taget tills man kommit upp i önskat antal.